'Sladká Zima' Mydlo Studený proces v Rúre na Pečenie





Moje prvé mydlo metódou za studena v rúre. Od klasickej metódy za studena sa odlišuje len tým, že sa na pár hodín dá do vyhriatej rúry, čím sa urýchli gélová fáza a mydlo skôr vyschne. Kým som ho však použila čakala som ako pri studenom procese aspoň 4 týždne.

Tento recept je jednoduchý a okrem lupeňov ruží na povrchu mydla ničím špeciálny, ale môžem vám povedať, že táto kombinácia vôní je úžasná- sladká s jemným citrusovým nádychom.

               5% pretučnenie
             + váha
               ponorný mixér
               nádoba (na oleje)
               nádoba (na roztok hydroxidu) 
               lyžica, stierka 
               silikónová forma    


!Bezpečnosť: 
Ochranné okuliare, rukavice, dlhé rukávy, vetraná miestnosť. V prípade poleptania pokožky roztokom hydroxidu alebo surovým mydlom, oplachujte postihnuté miesto aspoň 15 min pod tečúcou vodou. 


Postup:

  • Odvážime si všetky suroviny. 
  • Nasypeme hydroxid do vody- NIKDY NIE NAOPAK a miešame kým sa rozpustí, necháme vychladnúť na teplotu- cca 30-35
  • Oleje a maslá rozpustíme a necháme taktiež vychladnúť na približne rovnakú teplotu ako je roztok hydroxidu
  • Roztok pomaly vlejeme do olejov, premiešame a ponorným mixérom premixujeme do jemnej stopy
  • Pridáme esenciálne oleje a ešte raz jemne premiešame (kto chce môže pridať polovicu lyžičky až lyžičku oxidu titančitého rozpusteného v troške oleja- mydlo bude biele) 
  • Nalejeme do formy (!pozor nepoužívať plastové formy ani drevené lepené formy), povrch posypeme lupeňmi- ak sú lupeňe vačšie, jemne ich do mydla zatlačte (lupene majú iba dekoračnú funkciu) 
  • Vložte do 50℃ predhriatej rúry, ja som zapnutú rúru nechala asi 2 hodiny, potom som ju úplne vypla a nechala mydlo v nej až do druhého dňa
  • Na druhý deň vyberte mydlo z formy a nechajte odpočívať aspoň 4 týždne pred použitím
Toto množstvo mi vyšlo na 6 cca 90-100g mydiel. Polovicu mydielok som si ozdobila lupeňmi a druhú polovicu opečiatkovala hneď po vybratí z formy. 
Vyskúšate? 😉 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára